Vatikán poprel správy o kardinálovi podozrivom v škandále okolo úniku dokumentov

28.05.2012 Celý región

Vatikán 28. mája (TASR) - Vatikán poprel dnes správy talianskych médií o tom, že aj jeden z kardinálov patrí medzi osoby vyšetrované v škandále okolo úniku dokumentov, ktorý otriasol najvyššími úrovňami rímskokatolíckej cirkvi.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi na tlačovej konferencii povedal, že Svätá stolica nepripustí, aby mediálny tlak urýchlil vyšetrovanie, ktoré viedlo k zatknutiu pápežovho komorníka v súvislosti s únikom.

Lombardi uviedol, že pápež Benedikt XVI. prípad sleduje podrobne, ale pokojne, pričom tvrdenia o tom, že za prípadom stojí vnútorný mocenský boj, sú prehnané. Pripustil tiež, že škandál známy ako Vatileaks poškodil dôveru veriacich v ich cirkev.

"Je to samozrejme niečo, čo môže poškodiť cirkev a vystaviť skúške dôveru v ňu a vo Svätú stolicu," povedal Lombardi novinárom. Citovala ho agentúra Reuters.

Vatikán v sobotu oznámil, že pápežov osobný komorník Paolo Gabriele (46) bol oficiálne obžalovaný z krádeže dôverných pápežských dokumentov. Jeho právnik dnes uviedol, že prisľúbil úplnú spoluprácu s vyšetrovateľmi, ktorí sa snažia vypátrať ďalšie zdroje úniku dokumentov.

Zdroje talianskych denníkov La Stampa, La Repubblica a ďalších médií predtým uviedli, že únik dokumentov má oveľa širšie rozmery, pričom v rámci boja o moc v Rímskej kúrii je v prípade podozrivý aj najmenej jeden kardinál. Zatknutý komorník je podľa nich len obetným baránkom vplyvnejších postáv v škandále, pre ktoré len "doručoval listy".

Dokumenty z Vatikánu, ktoré zdroje poskytli talianskym novinárom, obviňujú vatikánskych predstaviteľov z protekcie a korupcie pri kontraktoch s talianskymi firmami. Jeden zo zdrojov pre noviny La Stampa povedal, že cieľom úniku bolo pomôcť pápežovi vykoreniť korupciu.
 

Vyberte región